Themawandelingen 2018

Programma Ken Uw Stad en zomerwandelingen 2018

woensdag 18 juli 2018 - 19 u. :

Romantiek in de stad

Leuven is een stad vol romantiek: fraaie oude gebouwen, charmante binnenpleintjes en terrassen, verborgen hoekjes. De stad is klein genoeg om niet verloren te lopen en groot genoeg om er hand in hand te flaneren. Leuven is een paradijs voor zoete dromers en liefdevolle zielen !

Wandel met ons mee en ontdek de verhalen van de verborgen verleiders van de stad. Was Easmus ooit verliefd ? Waarom trouwde Justus Lipsius met zijn kotmadam ? Wat was een “Leuvens huwelijk” ? Waar gaven Leuvenaars hun eerste kus aan elkaar en hoe verwerkten ze hun gebroken hart ? Je moet niet verloofd of getrouwd zijn om mee te wandelen, na afloop ben je alleszins (opnieuw) verliefd op onze stad.

 

woensdag 25 juli 2018 - 19 u. :

700 jaar Lakenhalle - 200 jaar Rijksuniversiteit

Eigenlijk hadden we dit een jaar eerder moeten herdenken : in 1317 werd de eerste steen gelegd van een nieuwe Lakenhal en in 1817 kreeg Leuven een Rijksuniversiteit.

In de hal werd Leuvens laken verhandeld tot de universiteit een deel gebruikte om er colleges in de theologie te geven. Later vonden ook andere faculteiten er een stek maar nog tot 1679 gebruikten de lakenmakers en de universiteit het gebouw samen. Na de verwoestingen en het uitbranden van de bibliotheek in 1914 werd in de hal de centrale administratie van de universiteit gevestigd, net als het rectoraat. Er zijn salons, er is de Promotiezaal en de Jubileumzaal wordt gebruikt voor officiële ontvangsten en recepties.

Op 6 oktober 1817 liet de regering van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden drie rijksuniversiteiten openen : in Gent, Luik en Leuven Zoals de 2 andere was Leuven een neutrale, niet-confessionele universiteit die een intellectuele elite van Europees niveau moest vormen. De Leuvense Rijksuniversiteit verwelkomde bij de opening 230 studenten. Ze sloot definitief haar deuren op 15 augustus 1835. Gedurende de achttien jaar van haar academisch bestaan telde ze 8020 inschrijvingen. Hoewel ze dus maar een korte tijd heeft bestaan, studeerden er toch enkele van de belangrijkste Belgische wetenschappers en politici.

Deze wandeling laat je kennis maken met enkele minder bekende aspecten van het Leuvens universitair verleden.

 

woensdag 1 augustus 2018 - 19 u. :

Van “snelvoettuigen” tot e-bike : Leuven 150 jaar fietsstad.

Of Leuven vandaag al een echte fietsstad is daar kan nog over gediscussieerd worden. De fiets is alleszins al jarenlang een populair verplaatsingsmiddel voor de Leuvenaars en voor de studenten. Nieuwsgierige Amerikaanse toeristen zakken zelfs speciaal naar Leuven af om de fietsen in de Dijle te kunnen bewonderen.

Wij wandelen te voet en vertellen onderweg het verhaal van de fiets in Leuven. Je hoort wanneer de eerste fietsen in de stad opdoken en wie er op reed. Je maakt kennis met een fietsenfabrikant die auto’s begon te maken. En we hebben het natuurlijk ook over Poeske Scherens en de Leuvense velodroom.

Dat je de fiets niet meer kan wegdenken uit de straten van de stad zal je na afloop nog duidelijker zijn geworden.

Opgelet : je kan deze ‘wandeling’ ook met de fiets volgen. Voor de fietstocht moet je wel op voorhand inschrijven bij patrick.leemans4@telenet.be  (0496 57 66 81).

 

woensdag 8 augustus 2018 - 19 u. :

Met de familie Mozart naar Leuven

“De volgende morgen waren we op tijd in Leuven. ’s Middags zijn we de stad wat gaan bekijken. We werden in Leuven goed behandeld en onthaald”. Dat schreef vader Mozart over het bezoek dat hij samen met zijn zoon Wolfgang en zijn dochter Nannerl op 4 oktober 1763 aan Leuven bracht.

Wat hij niet wist was dat de stad toen twee topmusici tewerkstelde: zowel de stadsbeiaardier, Matthias Van den Gheyn, als de koormeester, Willem Gommaar Kennis, werden alom geprezen om de kwaliteit van hun werk.

Wie met ons mee wandelt in de voetsporen van de familie Mozart krijgt een unieke kijk in het dagelijks leven in Leuven van de 18de eeuw: hoe er werd gereisd, wat en waar er werd gegeten, welke muziek er werd gespeeld.

 

woensdag 15 augustus 2018 - 19 u. :

het Nieuw Kwartier

Nadat na de Eerste Wereldoorlog de binnenstad weer was opgebouwd ging vanaf de jaren ’30 alle aandacht naar de ontwikkeling van nieuwe wijken. Op de tuinbouwgronden tussen de Parkstraat, de Naamsestraat en de Naamsevest werden nieuwe huizen gebouwd in een overwegend modernistische stijl.

Het werd een levendige woonwijk voor bedienden en zelfstandigen met een school, bakkers en slagers, groentewinkels en cafés. Die zijn intussen haast allemaal verdwenen maar het eigen karakter van de wijk is wel bewaard gebleven.

Over het dagelijks leven in deze wijk met haar specifieke architectuur vertellen we graag veel meer tijdens deze wandeling door een mooi stukje “erfgoed van hier”.

Opgelet : We vertrekken aan Bar Stan op het pleintje aan het eind van de Constantin Meunierstraat.

 

 

woensdag 22 augustus 2018 - 19 u. :

50 jaar “Leuven Vlaams” en mei 68

Mei ’68. Symbool voor de roerige jaren tussen ’65 en ’70. Maar 4 maanden voor die roemruchte meimaand was de Leuvense Alma Mater al herschapen in een strijdtoneel. De kasseien van de Bondgenotenlaan werden projectielen, brandblusapparaten werden in aula’s leeggespoten, studenten werden opgepakt.

De slogans van de Leuvense revolte evolueerden van ‘Walen Buiten! Leuven Vlaams!’ naar ‘Bourgeois Buiten! Brusselse fascisten buiten! Eruit purperen gieren!

Pluralistiese universiteiten nu! Demokratiese universiteiten nu!’ De studentenopstand leidde tot de val van een regering en tot de splitsing van de Leuvense universiteit.

Tijdens deze wandeling reconstrueren we de Leuvense kwestie, die de Belgische staat, kerk en samenleving grondig door elkaar heeft geschud en nemen we je mee op tocht langs de plekken waar het allemaal gebeurd is.

 

woensdag 29 augustus 2018 - 19 u. :

Herleven : de wederopbouw van Leuven na 1918

Probeer je het maar even voor te stellen : in één nacht tijd brandt niet alleen jouw huis maar ook dat van je buren en van alle straten in je omgeving tot op de grond af. Dat overkwam meer dan 1000 Leuvense gezinnen in augustus 1914. Pas op het einde van de Eerste Wereldoorlog, in 1918, kon de wederopbouw echt worden aangepakt.

Tijdens deze wandeling vertellen wij het verhaal van één van de grootste architecturale en stedenbouwkundige ingrepen die de stad heeft gekend. Wij plaatsen je in de schoenen van de eigenaars : hoe zou je schade vergoed worden, waar kon je bouwmaterialen vinden en welke architecten zouden de bouwplannen tekenen ? Het stadsbestuur stond zelf voor een groot dilemma ? Moest er gekozen worden voor een resoluut moderne aanpak of werd best zo veel mogelijk de vroegere, vooroorlogse toestand hersteld? Het antwoord op die vraag bepaalt tot vandaag het uitzicht van de stadskern. Wie waren de architecten die dit hebben gerealiseerd en waarom kozen ze allemaal voor dezelfde stijl ? Dit is een verhaal over de stad en over haar bewoners, nu net een eeuw geleden !

 

zondag 2 september 2018 - 15 u. :

Op stap met een begijn : Mysterie onder de Sint-Geertruitoren

Tijdens de archeologische opgravingen van 2016 werd een skelet van een vrouw met kind gevonden, begraven in de begijnhofkerk van het Klein Begijnhof Leuven.

We reizen terug in de tijd naar de 17de eeuw, op zoek naar mogelijke verklaringen hiervoor. Op deze manier vertellen we het verhaal van de begijnen in dit Klein Begijnhof, een vergeten parel aan de Leuvense kroon. We reconstrueren het dagdagelijkse leven in dit Klein Begijnhof in de grootste bloeiperiode en geven toelichting bij de voornaamste gebouwen.

Een bezoek aan de St. Geertruikerk staat ook op het programma. Het klein Begijnhof ontstond immers in de schaduw van de St Geertruitoren (en onafhankelijk van het Groot Begijnhof te Leuven).

 

 

zondag 7 oktober 2018 - 15 u. :

Verrassende ontmoetingen met de Arenbergs

De invloed van de Arenbergs kan moeilijk overschat worden. Heverlee zou er heel anders uit gezien hebben, als zij hier niet verbleven hadden. De hoogadellijke familie had een impact op vele terreinen.

De groene long in het zuiden van Leuven is uiteraard een erfenis van het geslacht, maar ook op wetenschappelijk, diplomatiek, cultureel, artistiek en sociaal vlak hebben de Arenbergs in de regio belangrijke rollen vervuld, waar we nog duidelijke sporen van vinden. Iedereen kent wel het Arenbergkasteel, en wellicht ook het Arenberginstituut (nu Stuk) of het Arenbergplein (stationsplein te Heverlee).

En weet je ook dat de hoge heren en dames in verband gebracht kunnen worden met kerken, scholen en kloosters? Maar er is nog zoveel meer...

Laat je tijdens deze wandeling op het kasteeldomein verrassen door onvermoede verhalen over de Arenbergs en hun betekenis, in het aanschijn van hun soms ongemerkte, verstilde aanwezigheid.

Opgelet : We vertrekken aan het standbeeld van Minckelers en de blinde hertog op het Kantineplein in Heverlee.

 

Praktische Informatie

Tenzij anders vermeld vertrekken al onze wandelingen voor de trappen van het stadhuis.

Deelnemen kost 6  euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar wandelen gratis mee.

Vooraf reserveren is niet nodig, je koopt je ticket ter plaatse.

 

EEN ZOMERS BEZOEK AAN LEUVEN

 

elke zaterdag in juli en augustus om 14u30 :

Leuven in een notendop

 

Voor een eerste kennismaking met de stad is dit de ideale wandeling. Je ontdekt bekende monumenten en trekpleisters: de Grote Markt met het stadhuis en de Sint-Pieterskerk, de Lakenhalle, de universiteitscolleges en de kroegen van de Oude Markt. Maar we nemen je ook mee naar kleine straatjes en steegjes, parken en binnentuinen en we vertellen je verhalen en anekdotes over de bekende en minder bekende personen die hun stempel op onze stad hebben gedrukt. Na afloop begrijp je waarom Leuven zich nog altijd met recht en reden ‘de beste stad van Brabant’ mag noemen.

Elke zaterdag vanaf 7 juli tot en met 25 augustus om 14u30.

Deelnameprijs is 6 euro; kinderen tot 12 jaar wandelen gratis mee. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Leuven of online via http://www.visitleuven.be/nl/online-tickets. We vertrekken voor de trappen van het stadhuis.

 

elke zondag in juni, juli, augustus en september om 11u :

Op stap met een begijn : het Groot Begijnhof

 

Een Leuvense begijn neemt je mee op een wandeling door het Groot Begijnhof van Leuven en vertelt over haar dagelijkse leven in de 17de eeuw. Volgden de begijnen toen nog de oorspronkelijke idealen van soberheid- deemoed en kuisheid? Of namen ze het niet meer zo nauw met hun geloften- genoten ze van overvloedig gedekte tafels en dronken en dansten ze naar hartenlust? Toonden ze hun spirituele inspiratie nog via een sobere kleding- hielden ze zich nog aan de regels van kuisheid en gehoorzaamheid aan de grootmeesteressen en de pastoor? De begijn zal je- ook aan de hand van getuigenissen van de mede-begijnen voor de visitatiecommissie- een relativerend en soms een beetje ondeugend relaas brengen van haar leven in het begijnhof.

Elke zondag vanaf 3 juni tot en met 30 september om 11 u.

Deelnameprijs is 6 euro,; kinderen tot 12 jaar wandelen gratis mee. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Leuven of online via http://www.visitleuven.be/nl/online-tickets. We vertrekken voor de trappen van het stadhuis.