Themawandelingen 2017

Doorheen het jaar organiseren we verschillende themawandelingen.

In juli en augustus ben je elke woensdagavond om 19u. welkom op één van onze zomerwandelingen, telkens met een ander thema. Op zaterdag is er telkens een eerste kennismaking in Leuven in een notendop, en 's zondag kan je Met een begijn op stap.

 

Programma voor de Zomerwandelingen op woensdagavond:

We vertrekken telkens om 19u, aan de pui van het stadhuis.

De wandelingen duren ongeveer 2 uur.

Je kunt individueel aansluiten en je hoeft niet te reserveren.

Kostprijs: 6 Euro per persoon. Tickets worden verkocht aan het startpunt van de wandeling.

 

woensdag 5 juli : Leuven afgestoft

Op maandag na beloken Pasen 1317 wordt in Leuven begonnen met de bouw van de Lakenhalle, een gebouw dat zo belangrijk was dat de bouwmeesters hun naam lieten vereeuwigen op twee hoekstenen. De textielnijverheid zou voor Leuven lang belangrijk blijven : na de lakenweverij volgde het vervaardigen van luxe producten zoals handschoenen en kleren versierd met pluimen en bont.

Wandel met ons mee, vanaf het middeleeuwse laken tot de laatste hedendaagse modetrends.

 

woensdag 12 juli : Luther in Leuven

Op 31 oktober 1517 publiceert de Augustijner monnik Martin Luther 95 stellingen als reactie tegen de verkoop van aflaten. Wat dachten de Leuvense Augustijners daarvan ? Wat vonden Erasmus en paus Adrianus die zelf kritisch tegenover Rome en de curie stonden van de Duitse monnik ?  Hoe ver reikte Luthers invloed in een stad vol theologen die hem actief bestreden ?

Je leert er alles over tijdens een wandeling die vertrekt op de plek waar vijf eeuwen geleden Luthers boeken werden verbrand.

 

woensdag 19 juli : 7ven in Leuven

In 1947, 70 jaar geleden dus, gaven gidsen van  de Leuvense Gidsenbond  hun eerste rondleidingen. Om dat te vieren staat deze wandeling in het teken van zeven : de 7 geslachten, de 7 wonderen van Leuven, 7 schepenen, de 7 vrije kunsten…

 

woensdag 26 juli : Leuven, stad van sterke vrouwen

Leuven een mannenbastion ? Vergis je niet, in onze stad hebben vrouwen altijd al een belangrijke rol gespeeld. Wij brengen eerst een groet aan het beeld van Catherina

Pijpelaers op het stadhuis en nemen je daarna mee op wandeling over  vrouwelijke onderneemsters, professoren, kunstenaars en missionarissen. Geen dames uit het verleden maar vrouwen die vandaag actief aan het leven deelnemen staan daarbij centraal.

 

woensdag 2 augustus : De St Jozefsparochie

(Her)ontdek deze parochie waar je zowel opvallende (ver)nieuwbouw vindt (het Davidsfonds, de Rijkswachtkazerne, Zeventuinen) als oude arbeiderswijken (Mussenbuurt, Jozef II straat) en een verborgen tuin. 

We vertellen de bewogen architecturale en sociale geschiedenis van deze buurt, vanaf haar ontstaan in de 19de eeuw (het plan Laenen, de ‘gangen’, de kloosters van de clarissen, karmelietessen en dominicanen), over de komst van studenten (het  Erasmusgebouw, studentenhuisvesting, ..) en buurtwerking in de twintigste eeuw tot aan de meest recente renovatieprojecten van vandaag.

Opgelet : deze wandeling vertrekt aan het standbeeld van Justus Lipsius in de Bondgenotenlaan.

 

woensdag 9 augustus : De Grote Markt onder de loep

Je dacht dat je de Grote Markt kende ? Je bent er ongetwijfeld al ettelijke keren voorbij gewandeld : de cafés, het Tafelrond, de Sint-Pieterskerk, het stadhuis. Maar ben je er ook al eens blijven stilstaan om elk detail goed te bekijken ? De beelden in en op de gevels, de jaartallen, de opschriften, de  huisnamen. Geniet samen met ons van de vele kleine en grote details die mee de rijkdom van dit Leuvens centrale plein uitmaken.

 

woensdag 16 augustus : In Leuven uitgevonden

Op de lijst van meest innovatieve universiteiten van Europa bekleedt de KU Leuven de hoogste plaats en gaat daarmee het Imperial College London en de University of Cambridge vooraf. Een ultralichte koffer van Samsonite, de hoorapparaten van Cochlear, een draadloze pacemaker : het zijn slechts enkele voorbeelden van ‘Leuvense uitvindingen.’

Al wandelend schetsen wij graag het beeld van Leuven als innovatief kenniscentrum.

 

woensdag 23 augustus : Nicolaes Cleynaerts en het 3Talencollege

Vijfhonderd jaar geleden werd in Leuven het 3Talencollege opgericht. Daar werd komaf gemaakt met de oude middeleeuwse manier van lesgeven. Als het van  Nicolaes Cleynaerts,  één van de eerste leerlingen aan dat college, had  afgehangen zou daar nog een vierde taal zijn bijgekomen : Arabisch.

Volg hem samen met ons op zijn boeiende levensreis die je van Diest en Leuven naar Spanje, Portugal en Marokko zal brengen.

 

woensdag 30 augustus : Kleur in Leuven, Leuven in Kleur

Ontdek samen met ons de vele kleuren in het Leuvense stadsbeeld. Wat betekenen zij en waar komen zij vandaan ? Heraldiek, etenswaren, politiek, zwaailichten, Chinese restaurants, bakstenen, suikerbonen, goud en zilver…overal zit kleur in en geen daarvan is louter toevallig gekozen.

Isabellegeel, een blauwe maan, een wapenschild in keel, een zwarte bruidsjurk…dit belooft een bijzonder kleurrijke wandeling te worden.