Overzicht wandelingen voor groepen

Voor de volgende wandelingen kan je rechtstreeks een gids reserveren.

 • Leuven en Louvain-la-Neuve

  De studentenrevolte van 1968 was de aanleiding tot de splitsing van de tweetalige universiteit van Leuven. De Vlamingen bleven in Leuven, de Walen kregen een gloednieuwe campus in de buurt van Ottignies, Louvain-la-Neuve gedoopt. De spanningen veroorzaakt door “Leuven Vlaams” zijn ondertussen reeds lang vervlogen tijd en het leek ons een goed idee om een combinatierondleiding Leuven –LLN aan te bieden en op zoek te geen naar de dingen die ons verenigen en misschien ook scheiden.

 • Stadhuis en Sint-Pieterskerk

  Je brengt een uitgebreid bezoek aan het stadhuis en de Sint-Pieterskerk. Het Leuvense stadhuis is een van de bekendste gotische gebouwen ter wereld. In de gevel bewonderen we de beelden van bekende Leuvenaars en enkele bijbeltaferelen. Binnenin zijn er onder meer prachtige houtsnijwerken en monumentale schilderijen. De Sint-Pieterskerk herbergt dan weer een aantal gotische kunstschatten en topwerken van de Vlaamse primitieven, zoals Dirk Bouts' Laatste Avondmaal.

 • Ontdek Leuven

  Deze wandeling brengt je langs de voornaamste bezienswaardigheden en geeft een mooi beeld van de stad, ideaal voor een eerste kennismaking.
  Je wandelt langs de Grote Markt met het stadhuis en de Sint-Pieterskerk, beide gebouwd door architect Mathieu de Layens. Deze architect voerde de Brabantse gotiek naar een hoogtepunt. Maar ook de vele universiteits-gebouwen en leuke plekjes krijgen aandacht.
  Een bezoek aan het Groot Begijnhof, door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed, mag natuurlijk niet ontbreken.

 • Universitaire wandeling

  Deze wandeling maakt de verbondenheid tussen de eeuwenoude Leuvense universiteit en de stad duidelijk. We wandelen langs de Universiteitshallen die vanaf de stichting tot vandaag een centrale rol spelen in de geschiedenis van de universiteit. Dit gebouw grenst aan de Oude Markt, een plein dat ook wel 'de langste toog ter wereld' genoemd wordt en een bijzondere rol in menig studentenleven speelt.

 • Leuvense bierverhalen

  Tijdens deze wandeling nemen de gidsen je mee op een ontdekkingstocht langs oude cafés en (verdwenen) brouwerijen. Ze vertellen je het verhaal van de bierstad Leuven: Werd hier echt zoveel bier gedronken? Waar zijn alle brouwerijen naartoe? Wat is er met de Peeterman gebeurd? Is er een verschil tussen een kroeg en een estaminet? Waarom zijn er zoveel cafés op de Oude Markt? Hoe komt het dat het Leuvense bier zo bekend werd? Is het waar dat brouwers visschubben en varkenspoten gebruikten en werd bier met water uit de Dijle gebrouwen?

 • Langs groene plekjes

  Dat Leuven naast een architecturaal interessante plek ook een groene stad is waar je aangenaam kan verpozen, ervaren we tijdens deze wandeling langs de diverse tuinen en parken die Leuven rijk is.
  We wandelen langs
  - de fraaie beelden in de tuin van het Erasmusgebouw (Faculteit Letteren)
  - het prachtige Sint-Donatuspark (stadspark) dat op de resten van de 12de-eeuwse ringmuur aangelegd werd naar het voorbeeld van Engelse landschapsparken
  - de tuin van het Atrechtcollege met De Boom van Groot Verdriet
  - het Dijlepark, het meest romantische parkje van Leuven

 • Nieuwe architectuur

  In Leuven en deelgemeenten vinden we naast prachtige, eeuwenoude gebouwen ook nieuwe, architecturale hoogstandjes. De belangrijkste voorbeelden daarvan treffen we aan op de as Vaartkom - Stationsomgeving - Philipssite waar we het internationaal hoofdkwartier van InBev, het heraangelegde Martelarenplein, het opvallend rode busstation en de nieuwe perronoverkappingen kunnen bewonderen.
  Ook het provinciehuis met z'n geïntegreerde kunstwerken en de stadsbibliotheek Tweebronnen van de bekende architect Henri Vandevelde, zijn onze aandacht meer dan waard.

 • Standbeeldenwandeling

  Zoals de meeste steden telt ook Leuven veel standbeelden. We wandelen door het centrum waar de concentratie aan beelden en monumenten het grootst is. We leggen een parcours af dat de evolutie in de beeldende kunst in de loop van de 19de en 20ste eeuw illustreert. Zo wandelen we bijvoorbeeld langs het stadhuis waarvan de nissen vanaf 1849 worden bevolkt door beelden van iedereen die tot dan toe belangrijk was geweest voor Leuven.

 • AuthentHip

  Leuven is een bruisende hedendaagse stad waar authenticiteit nog steeds iets betekent. Dat merk je aan de verscheidene fijne boetieks, artisanale winkels, galerijen, restaurants en cafés die het stadscentrum rijk is.
  Tijdens deze wandeling flaneer je langs straten en pleinen met unieke adresjes die je als bezoeker niet zomaar op eigen houtje vindt.

 • Op stap met de kotmadam

  Justus Lipsius was met eentje getrouwd, ze was soms het slachtoffer van studentengrappen, ze figureert in menig codex-lied en ze kreeg een fraai standbeeld op de Oude Markt: de kotmadam. Je kunt je Leuven als studentenstad niet voorstellen zonder kotmadammen, en toch zal je hen niet meer alle dagen tegen komen.

 • Hapje Stapje

  Een wandeling door Leuven vol smakelijke verhalen over eten en drinken. Als het water ons in de mond komt staat er een hartig of zoet proevertje klaar. Van middeleeuwse markten tot de huidige succesvolle vrijdagmarkt, van armoedige maaltijden in universiteitscolleges tot culinaire hoogstandjes nu, van een universitaire bier- en wijnkelder tot de hedendaagse fakbars: dit alles en nog veel meer komt aan bod.