Vijf eeuwen Arenberg - Blauw Bloed in Leuven en Europa

Een roemrijke adellijke familie. Dat zijn de Arenbergs. Het Arenbergkasteel in Heverlee was één van hun kroondomeinen in de Lage Landen, maar hun invloed reikte tot diep in Europa en ver daarbuiten. Vijf eeuwen lang waren deze markante figuren niet weg te denken van het politieke, militaire, economische en culturele schouwtoneel. 

In de voetsporen van Arenberg pakt KU[N]ST Leuven tussen 20 oktober 2018 en 20 januari 2019 uit met het festival Vijf eeuwen Arenberg - Blauw Bloed in Leuven en Europa. Op het programma staan een spectaculair openingsweekend, een toptentoonstelling in M – Museum Leuven en een tot de verbeelding sprekende tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek. 

 

 

Leuven+ werkt met veel plezier aan dit project en biedt naast geleide bezoeken aan de verschillende tentoonstellingen ook twee wandelingen en een fietstocht aan die je meenemen in het spoor van de Arenbergs.

 

Je kan nu al bij ons terecht voor groepsreservaties voor

  • een wandeling in het Arenbergdomein : “Verrassende ontmoetingen met de Arenbergs”
  • een wandeling in de binnenstad : “De Arenbergs in goed gezelschap : wilde weldoeners van de KU Leuven”
  • een fietstocht : “In het spoor van Arenberg”.

 

Speciaal voor groepen is er vanaf oktober ook een dagtrip waarin een bezoek aan de tentoonstelling in M wordt gecombineerd met een bezoek aan het kasteel of aan het domein van de Arenbergs.

 

Individuele bezoekers die niet kunnen wachten tot het festival van start gaat in oktober kunnen nu al aansluiten bij

  • de wandeling “Verrassende ontmoetingen met de Arenbergs”  op zondag 7 oktober om 15 u.
  • de fietstocht “In het spoor van Arenberg”  op zondag 12 augustus om 15 uur.

 

Familieportret Arenbergs

 

 
Wandeling : “Verrassende ontmoetingen met de Arenbergs”

 

De invloed van de Arenbergs kan moeilijk overschat worden. Heverlee zou er heel anders uit gezien hebben, als zij hier niet verbleven hadden. De hoog adellijke familie had een impact op vele terreinen. 

De groene long in het zuiden van Leuven is uiteraard een erfenis van het geslacht, maar ook op wetenschappelijk, diplomatiek, cultureel, artistiek en sociaal vlak hebben de Arenbergs in de regio belangrijke rollen vervuld, waar we nog duidelijke sporen van vinden. Iedereen kent wel het Arenbergkasteel, en wellicht ook het Arenberginstituut (nu Stuk) of het L.E. van Arenbergplein te Heverlee. 

En weet je ook dat de hoge heren en dames in verband gebracht kunnen worden met kerken, scholen en kloosters? Maar er is nog zoveel meer... Laat je tijdens deze wandeling op het kasteeldomein verrassen door onvermoede verhalen over de Arenbergs en hun betekenis, in het aanschijn van hun soms ongemerkte, verstilde aanwezigheid.

 

Groepen kunnen deze wandeling zoals alle andere groepswandelingen aanvragen met het formulier op deze pagina : http://www.leuven-plus.be/nl/bestelling

 

Individuele bezoekers kunnen mee op woensdag 11 juli om 19 u. en op zondag 7 oktober om 15 u.

We vertrekken aan het standbeeld van Minckelers en de blinde hertog op het Kantineplein in Heverlee. 

Tickets kosten 6 euro. Kinderen tot 12 jaar wandelen gratis mee.Vooraf reserveren is niet nodig, je koopt je ticket ter plaatse

 

 

 

Fietstocht :  “In het spoor van Arenberg”

 

De hoog adellijke familie Arenberg was ruim een eeuw geleden de grootste grondbezitter in België. Een belangrijke kern van hun gebied bevond zich in Heverlee, intussen gefusioneerd met Leuven. In deze fietstocht van circa 12 kilometer op Leuvens grondgebied maken we kennis met verschillende elementen van hun invloed op de regio. Natuurlijk fietsen we langs het kasteel in Heverlee en verkennen we het kasteeldomein. Maar evenzeer houden we halt bij universitaire gebouwen in de binnenstad die naar Arenberg verwijzen en fietsen we een stukje door hun voormalig jachtterrein, de bossen ten zuiden van Leuven. We komen door straten en dreven die naar de familie genoemd zijn en ontdekken minder gekende monumenten. Een gids geeft op verschillende plaatsen toelichting, zodat je een goed totaalbeeld krijgt van de betekenis van de Arenbergs voor Leuven en omgeving. 

 

Duur: ruim 2 uur. Geschikt voor iedereen met normale conditie. Een goede stadsfiets volstaat. Groepen zorgen wel voor hun eigen fiets.

We vertrekken in centrum Leuven (Mgr. Ladeuzeplein) en eindigen aan het station van Heverlee (of in samenspraak met de groep op een andere plaats). 

 

Groepen kunnen deze wandeling zoals alle andere groepswandelingen aanvragen met het formulier op deze pagina : http://www.leuven-plus.be/nl/bestelling

 

Individuele bezoekers kunnen mee op zondag 12 augustus om 15 u. Tickets kosten 6 euro en koop je ter plaatse. Kinderen tot 12 jaar fietsen gratis mee.

Graag vooraf inschrijven via leuvenplus@gmail.com of tel. 0460 97 85 66.
(Opgelet : De eerder aangekondigde fietstochten op 11 augustus en op 12 augustus om 10 u. zijn intussen volgeboekt).
 

Wandeling : “De Arenbergs in goed gezelschap : wilde weldoeners van de KULeuven”

 

De universiteit heeft in haar rijke geschiedenis veel weldoeners gekend die hebben bijgedragen aan de vorming van de instelling zoals we haar nu kennen. Dit najaar zet Museum M een bijzondere familie weldoeners in de kijker met een tentoonstelling rond ‘De Arenbergs’. Tot op vandaag blijven mecenassen de universiteit op verschillende manieren ondersteunen. De intense activiteit van al deze weldoeners liet in de stad heel wat sporen na. Tijdens deze wandeling ontdekken we enkele van hun realisaties en de betekenis ervan voor universiteit en stad. 

 

Om helemaal in de sfeer te komen laten we U graag tijdens een bezoek aan het museum de Spoelberch kennis maken Charles-Victor de Spoelberch, een telg van een andere adellijke familie die een belangrijke rol gespeeld heeft in de ondersteuning van de universiteit.

Je kan deze wandeling zoals alle andere groepswandelingen aanvragen met het formulier op deze pagina : http://www.leuven-plus.be/nl/bestelling

 

 

Dagtrip : een dag op stap met de Arenbergs

 

PROGRAMMA

Uur
Activiteit
9u30
Aankomst in Leuven. Onthaal met koffie.
10u15
• Optie 1: bezoek met gids aan het Arenbergkasteel
• Optie 2: bezoek met gids aan de tentoonstelling in de universiteitsbibliotheek over het beroemde Arenbergkasteel en enkele van zijn markante kasteelbewoners
• Optie 3: themawandeling 'Verrassende ontmoetingen met de Arenbergs'
12u30
Lunch in een restaurants in het centrum van de stad
2-gangenmenu (hoofdgerecht + voorgerecht OF dessert)
14u
Afspraak met de gids aan het onthaal van M-Museum Leuven
• Bezoek aan de tentoonstelling De Arenbergs
16u
Einde

 

 

Alle praktische informatie vind je op deze sites :

https://www.mleuven.be/nl/arenberg-dagtrip

http://www.visitleuven.be/nl/in-het-spoor-van-de-arenbergs

T : +32 16 27 22 73            M : trips@leuven.be