Filosofenwandeling

De filosofenwandeling brengt de wandelaar naar de belangrijkste plaatsen van filosofisch belang in de Leuvense binnenstad. Historische plaatsen !

De geschiedenis van Leuven is onlosmakelijk verbonden met de stichting en de geschiedenis van de universiteit in 1425. De band tussen stad en universiteit was sterk in het verleden en dat is vandaag ook zo. Leuven is dankzij de universiteit en de hogescholen en de spin-offs een steeds groeiend kenniscentrum van innovatie en creatie. Deze erfgoedwandeling door Leuven toont historische gebouwen, prachtige gevels (het stadhuis, de Sint-Pieterskerk, de universiteitshal, het Collegium Trilingue, de Valk, het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte....).  Historische gebouwen die een hedendaagse invulling hebben. Maar wat vertellen zij ons over het verleden ? Wie bewoonde deze gebouwen ? Hoe leefde men achter deze gevels ? Hoe dacht men over het leven, over de dood, over de mens, over kennis, waarheid, geloof, wijsheid,.. ?

Leuven was in de 15de en 16de eeuw dankzij het ontstaan van de universiteit, een internationale aantrekkingspool voor wetenschappers en kunstenaars. Een broeihaard van ideeën, een ontmoetingsplaats voor zoekende geesten. Zoals Erasmus, Vivès, Justus Lipsius, .. De grote humanist Erasmus was goed bevriend met Thomas More. Komt het hierdoor dat de eerste editie van de Utopia van More in Leuven gedrukt werd door Dirk Martens ? Ook in de volgende eeuwen brachten onderzoekers en filosofen nieuwe inzichten naar Leuven. Het Rationalisme, de Verlichting, het neothomisme dat leidde tot de oprichting van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in Leuven...

Deze stadswandeling biedt een overzicht van de plaats van de filosofie in Leuven vanaf de 15de eeuw tot de 20ste eeuw. Ze werd oorspronkelijk uitgewerkt in de context van de Zomerschool Filosofie van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, en de bijhorende brochure kan je hier downloaden.