Geschiedenis van LGB

Kort na WO II organiseerde het Davidsfonds van Leuven de tentoonstelling 'Herwordend Leuven'. Geïnteresseerde bezoekers misten echter een rondleiding met gids. Daarom besliste de toenmalige voorzitter om samen met één van de bestuursleden een gidsencursus in te richten. De eerste acht Leuvense gidsen werden gediplomeerd in april 1947. Een maand later stichtten zij de Leuvense Gidsenbond (LGB) als een onderafdeling van het Davidsfonds. In het begin werden maar een dertigtal groepen rondgeleid. De LGB was erg blij toen de V.V.V. Leuven geopend werd. En na de aanstelling van een schepen van toerisme overhandigde de LGB suggesties voor een beter toeristisch beleid aan het stadsbestuur dat verschillende ervan realiseerde. De gidsenbond werd stilaan een begrip en ging op eigen benen staan door een zelfstandige vereniging te worden.

Vandaag telt onze vereniging meer dan honderd leden en daaronder zijn er negentig actieve gediplomeerde stadsgidsen.

Wij verzorgen rondleidingen op vraag van groepen en individuele bezoekers en tonen met veel plezier bekende en minder bekende plekken in onze boeiende stad, terwijl we zowel voor (kunst)historische achtergrond zorgen als voor tal van leuke, onverwachte anekdotes en verhalen. De gidsenbond werkt ook elk jaar mee aan de Open-Monumentendag en de Erfgoeddag en andere toeristische activiteiten.

Om de Leuvenaars te laten kennis maken met hun stad werden sinds 1972 maandelijks Ken-Uw-Stad wandelingen (K.U.S.) georganiseerd op zondag. Niet-Leuvenaars waren natuurlijk ook welkom. Het aantal deelnemers steeg zodanig dat deze K.U.S.-wandelingen in het zomerseizoen vervangen werden door wekelijkse rondleidingen op woensdagavond. Omwille van het succes worden deze zomerwandelingen al enkele jaren op zondagvoormiddag herhaald.

Sinds 2015 biedt de Leuvense Gidsenbond zijn diensten aan onder de merknaam Leuven+

Terug