Op stap met ..

Vanaf dit jaar kan je ook “op stap” gaan met een historisch personage. Gidsen van Leuven+ kruipen in de huid van een kotmadam, een professor, een begijn of een nachtwachter en nemen je mee op sleeptouw door hun leven.

 

Op stap met de kotmadam

Justus Lipsius was met eentje getrouwd, ze was soms het slachtoffer van studentengrappen, ze figureert in menig codex-lied en ze kreeg een fraai standbeeld op de Oude Markt: de kotmadam. Je kunt je Leuven als studentenstad niet voorstellen zonder kotmadammen, en toch zal je hen niet meer alle dagen tegenkomen. Maar op deze wandeling zal je in het gezelschap verkeren van een echte kotmadam, die heel wat te stellen heeft met haar studenten maar die ze toch ook niet zou kunnen missen. Je loopt met haar langs studentenkoten, peda’s en residenties en leert ondertussen het verschil kennen tussen een kotmadam en een marraine en het geheim van een “mariage louvaniste”. Opgelet: een mondje Leuvens begrijpen strekt tot aanbeveling.
 

Op stap met de nachtwacht

De nachtwacht trekt opnieuw door de straten van Leuven. Een middeleeuwse stad kon niet zonder nachtwacht. Hij zorgde ervoor dat de burgers rustig konden slapen in de duistere, donkere nacht. De nachtwacht kondigde het avonduur aan, schrikte bandieten en inbrekers af, en alarmeerde met zijn ratel de Leuvenaars en de torenwachter als er brandgevaar dreigde. De nachtwacht kwam op plaatsen waar brave burgers zich niet waagden en hij hoorde en zag vele zaken die het daglicht schuwden. Vanavond neemt de nachtwacht je mee op stap en geeft hij je een unieke inkijk in het nachtelijke leven van de stad.

Opgelet: deze wandeling is uitsluitend ’s avonds beschikbaar.

 

Op stap met de professor

Tijdens deze wandeling loop je mee in het kielzog van een professor die je de universiteit van binnenuit leert kennen: hij beschrijft je zijn lessen, roddelt over collega's en klaagt over studenten. De professoren die je begeleiden zijn niet de eersten de besten: zowel de bekende humanist Erycius Puteanus als de eerste vrouwelijke hoogleraar Marguerite Lefèvre zullen hun opwachting maken. Zij vertellen elk hun persoonlijk verhaal op basis van hun eigen leven, maar één ding garanderen ze allemaal: ze zullen de oude universiteitsgebouwen opnieuw laten bruisen van leven.
 

Op stap met de begijnen

Een Leuvense begijn neemt je mee op een wandeling door het Groot Begijnhof van Leuven en vertelt over haar dagelijkse leven in de 17de eeuw. Volgden de begijnen toen nog de oorspronkelijke idealen van soberheid, deemoed en kuisheid? Of namen ze het niet meer zo nauw met hun geloften, genoten ze van overvloedig gedekte tafels en dronken en dansten ze naar hartenlust? Toonden ze hun spirituele inspiratie nog via een sobere kleding, hielden ze zich nog aan de regels van kuisheid en gehoorzaamheid aan de grootmeesteressen en de pastoor? De begijn zal je, ook aan de hand van getuigenissen van de mede-begijnen voor de visitatiecommissie, een relativerend en soms een beetje ondeugend relaas brengen van haar leven in het begijnhof.
 

 

“Op stap met…” wandelingen kunnen op dezelfde manier worden aangevraagd als alle andere wandelingen. Vermits deze wandelingen slechts door een beperkt aantal gidsen worden verzorgd vraag je ze best voldoende lang op voorhand aan.