Welkom bij Leuven+

Leuven is niet alleen een universiteitsstad, maar ook een van de Vlaamse kunststeden. Een bruisende stad waar het fijn shoppen is waarna u in talloze cafés en restaurants de innerlijke mens kunt versterken. De boeiende en gevarieerde geschiedenis en het historische patrimonium van de stad lenen zich bovendien uitstekend voor een geleid bezoek.

Zin in een leuke cultuur-historische uitstap met uw vereniging, bedrijf, familie of vrienden? Wilt u kennismaken met Leuven, herinneringen aan uw studententijd ophalen, genieten van een hapje en een drankje onder begeleiding van een deskundige gids of hebt u een bepaald thema in gedachten? Dan bent u bij Leuven+ aan het juiste adres.

Leuven+, alias de Koninklijke Leuvense Gidsenbond, is een vereniging van gediplomeerde, gemotiveerde en enthousiaste gidsen die allemaal zijn erkend door Toerisme Vlaanderen. Naast een uitgebreid aanbod standaardwandelingen, kunt u bij ons terecht voor wandelingen op maat en voor specifieke doelgroepen zoals mensen met een beperking en scholen. Wilt u Leuven zien door de ogen van een historisch personage, dan vindt u vast uw gading in de formule “Op stap met …”.

Leuven+ biedt niet alleen rondleidingen aan in het Nederlands, maar ook in het Frans, Engels, Duits, Spaans en zelfs het Leives. Voor elk wat wils, dus. Neem gerust een kijkje in ons aanbod of neem contact met ons op voor een wandeling op maat.

Verder organiseert Leuven+ regelmatig themawandelingen waar iedereen zonder reservatie kan aan deelnemen.

 
 
 
NIEUW IN ONS AANBOD
50 jaar mei ’68 ! 50 jaar Leuven Vlaams.
Mei ’68. Symbool voor de roerige jaren tussen ’65 en ’70. Maar 4 maanden voor die roemruchte meimaand was de Leuvense Alma Mater al herschapen in een strijdtoneel. De kasseien van de Bondgenotenlaan werden projectielen, brandblusapparaten werden in aula’s leeggespoten, studenten werden opgepakt. 
De slogans van de Leuvense revolte evolueerden van ‘Walen Buiten! Leuven Vlaams!’ naar  ‘Bourgeois Buiten! Brusselse fascisten buiten! Eruit purperen gieren! Pluralistiese universiteiten nu! Demokratiese universiteiten nu!’ De studentenopstand leidde tot de val van een regering en tot de splitsing van de Leuvense universiteit.
Tijdens deze wandeling reconstrueren we de Leuvense kwestie, die de Belgische staat, kerk en samenleving grondig door elkaar heeft geschud en nemen we je mee op tocht langs de plekken waar het allemaal gebeurd is.
Groepen kunnen de wandeling reserveren vanaf eind maart via leuvenplus@gmail.com
 
Individuele wandelaars kunnen mee op zondag 6 mei om 15u of op woensdag 22 augustus om 19 u. Deelnameprijs is 6 euro en je betaalt aan het begin van de wandeling.
 
 

Herleven : de wederopbouw van Leuven na 1918

Probeer je het maar even voor te stellen : in één nacht tijd brandt niet alleen jouw huis maar ook dat van je buren en van alle straten in je omgeving tot op de grond af. Dat overkwam meer dan 1000 Leuvense gezinnen in augustus 1914. Pas op het einde van de Eerste Wereldoorlog, in 1918, kon de wederopbouw echt worden aangepakt.

Tijdens deze wandeling vertellen wij het verhaal van één van de grootste architecturale en stedenbouwkundige ingrepen die de stad heeft gekend. Wij plaatsen je in de schoenen van de eigenaars : hoe zou je schade vergoed worden, waar kon je bouwmaterialen vinden en welke architecten zouden de bouwplannen tekenen ? Het stadsbestuur stond zelf voor een groot dilemma. Moest er gekozen worden voor een resoluut moderne aanpak of werd best zo veel mogelijk de vroegere, vooroorlogse toestand hersteld? Het antwoord op die vraag bepaalt tot vandaag het uitzicht van de stadskern. Wie waren de architecten die dit hebben gerealiseerd en waarom kozen ze allemaal voor dezelfde stijl ? Dit is een verhaal over de stad en over haar bewoners, nu net een eeuw geleden !

 

Op stap met een begijn : Mysterie onder de Sint-Geertruitoren

Tijdens de archeologische opgravingen van 2016 werd een skelet van een vrouw met kind gevonden, begraven in de begijnhofkerk van het Klein Begijnhof Leuven.

We reizen terug in de tijd naar de 17de eeuw, op zoek naar mogelijke verklaringen hiervoor. Op deze manier vertellen we het verhaal van de begijnen in dit Klein Begijnhof, een vergeten parel aan de Leuvense kroon. We reconstrueren het dagdagelijkse leven in dit Klein Begijnhof in de grootste bloeiperiode en geven toelichting bij de voornaamste gebouwen.

Een bezoek aan de St. Geertruikerk staat ook op het programma. Het klein Begijnhof ontstond immers in de schaduw van de St Geertruitoren (en onafhankelijk van het Groot Begijnhof te Leuven).