Welkom bij Leuven+

Leuven is niet alleen een universiteitsstad, maar ook een van de Vlaamse kunststeden. Een bruisende stad waar het fijn shoppen is waarna u in talloze cafés en restaurants de innerlijke mens kunt versterken. De boeiende en gevarieerde geschiedenis en het historische patrimonium van de stad lenen zich bovendien uitstekend voor een geleid bezoek.

Zin in een leuke cultuur-historische uitstap met uw vereniging, bedrijf, familie of vrienden? Wilt u kennismaken met Leuven, herinneringen aan uw studententijd ophalen, genieten van een hapje en een drankje onder begeleiding van een deskundige gids of hebt u een bepaald thema in gedachten? Dan bent u bij Leuven+ aan het juiste adres.

Leuven+, alias de Koninklijke Leuvense Gidsenbond, is een vereniging van gediplomeerde, gemotiveerde en enthousiaste gidsen die allemaal zijn erkend door Toerisme Vlaanderen. Naast een uitgebreid aanbod standaardwandelingen, kunt u bij ons terecht voor wandelingen op maat en voor specifieke doelgroepen zoals mensen met een beperking en scholen. Wilt u Leuven zien door de ogen van een historisch personage, dan vindt u vast uw gading in de formule “Op stap met …”.

Leuven+ biedt niet alleen rondleidingen aan in het Nederlands, maar ook in het Frans, Engels, Duits, Spaans en zelfs het Leives. Voor elk wat wils, dus. Neem gerust een kijkje in ons aanbod of neem contact met ons op voor een wandeling op maat.

Verder organiseert Leuven+ regelmatig themawandelingen waar iedereen zonder reservatie kan aan deelnemen.

 

NIEUW IN ONS AANBOD :

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de eerste Wereldoorlog werd beëindigd en dat Leuven eindelijk werk kon maken van haar herstel.

Met geleide bezoeken aan de tentoonstelling “Herleven, Leuven na 1918” en een aparte wandeling schenkt Leuven+ daar dit jaar bijzondere aandacht aan.

wandeling :  Herleven. De wederopbouw van Leuven na 1918

Probeer je het maar even voor te stellen : in één nacht tijd brandt niet alleen jouw huis maar ook dat van je buren en van alle straten in je omgeving tot op de grond af. Dat overkwam meer dan 1000 Leuvense gezinnen in augustus 1914. Pas op het einde van de Eerste Wereldoorlog, in 1918, kon de wederopbouw echt worden aangepakt.

Tijdens deze wandeling vertellen wij het verhaal van één van de grootste architecturale en stedenbouwkundige ingrepen die de stad heeft gekend. Wij plaatsen je in de schoenen van de eigenaars : hoe zou je schade vergoed worden, waar kon je bouwmaterialen vinden en welke architecten zouden de bouwplannen tekenen ?

Waar kon je wonen in afwachting van de wederopbouw ? En hoe hervatten mensen in een nog steeds verwoeste stad hun dagelijkse bezigheden ?

Het stadsbestuur stond zelf voor een groot dilemma. Moest er gekozen worden voor een resoluut moderne aanpak of werd best zo veel mogelijk de vroegere, vooroorlogse toestand hersteld ?

Het antwoord op die vraag bepaalt tot vandaag het uitzicht van de stadskern. Wie waren de architecten die dit hebben gerealiseerd en waarom kozen ze allemaal voor dezelfde stijl ? Dit is een verhaal over de stad en over haar bewoners, nu net een eeuw geleden !

Groepen kunnen deze wandeling reserveren via leuvenplus@gmail.com

Individuele bezoekers kunnen meewandelen op woensdag 29 augustus om 19 u.  Tickets kosten 6 euro en koop je bij het vertrek voor de trappen van het stadhuis. Vooraf reserveren is niet nodig.

tentoonstelling : Herleven. Leuven na 1918

Van 9 mei tot tot 11 november toont de expo “HERLEVEN. Leuven na 1918” in het Cera- gebouw in de Muntstraat hoe de Leuvenaar zijn dagelijks leven en zijn stad weer op bouwde na het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Leuven+ verzorgt de geleide bezoeken aan deze bijzonder boeiende tentoonstelling. Alle informatie en mogelijkheden om te reserveren staan op www.herleven.be.

 

wandeling :  50 jaar mei ’68 ! 50 jaar Leuven Vlaams.

Mei ’68. Symbool voor de roerige jaren tussen ’65 en ’70. Maar 4 maanden voor die roemruchte meimaand was de Leuvense Alma Mater al herschapen in een strijdtoneel. De kasseien van de Bondgenotenlaan werden projectielen, brandblusapparaten werden in aula’s leeggespoten, studenten werden opgepakt. 

De slogans van de Leuvense revolte evolueerden van ‘Walen Buiten! Leuven Vlaams!’ naar  ‘Bourgeois Buiten! Brusselse fascisten buiten! Eruit purperen gieren! Pluralistiese universiteiten nu! Demokratiese universiteiten nu!’ De studentenopstand leidde tot de val van een regering en tot de splitsing van de Leuvense universiteit.

Tijdens deze wandeling reconstrueren we de Leuvense kwestie, die de Belgische staat, kerk en samenleving grondig door elkaar heeft geschud en nemen we je mee op tocht langs de plekken waar het allemaal gebeurd is.

Groepen kunnen de wandeling reserveren  via leuvenplus@gmail.com

Individuele wandelaars kunnen mee op woensdag 22 augustus om 19 u. Tickets kosten 6 euro en koop je bij het vertrek voor de trappen van het stadhuis. Vooraf reserveren is niet nodig.

 

5 Eeuwen Arenberg : blauw bloed in Leuven en Europa

Een roemrijke adellijke familie. Dat zijn de Arenbergs. Het Arenbergkasteel in Heverlee was één van hun kroondomeinen in de Lage Landen, maar hun invloed reikte tot diep in Europa en ver daarbuiten. Vijf eeuwen lang waren deze markante figuren niet weg te denken van het politieke, militaire, economische en culturele schouwtoneel. 

In de voetsporen van Arenberg pakt KU[N]ST Leuven tussen 20 oktober 2018 en 20 januari 2019 uit met het festival Vijf eeuwen Arenberg - Blauw Bloed in Leuven en Europa. Op het programma staan een spectaculair openingsweekend, een toptentoonstelling in M – Museum Leuven en een tot de verbeelding sprekende tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek. 

Leuven+ werkt met veel plezier aan dit project en biedt naast geleide bezoeken aan de verschillende tentoonstellingen ook twee wandelingen en een fietstocht aan die je meenemen in het spoor van de Arenbergs.

Je kan nu al bij ons terecht voor groepsreservaties voor

  • een wandeling in het Arenbergdomein : “Verrassende ontmoetingen met de Arenbergs”
  • een wandeling in de binnenstad : “De Arenbergs in goed gezelschap : wilde weldoeners van de KU Leuven”
  • een fietstocht : “In het spoor van Arenberg”.

 

Alle informatie over ons aanbod rond de Arenbergs vind je op deze pagina.

fietstocht : zondag 12 augustus om 15 uur : Fietsen in het spoor van Arenberg

    

Leuven heeft een hart voor fietsers: een ideale manier om in de sporen van de Arenbergs te treden. We gaan op zoek naar wat ze voor Leuven hebben betekend en hoe dit vandaag nog erg tastbaar is in de stad en daarbuiten. Flamboyante persoonlijkheden, stoutmoedige projecten en kleurrijke verhalen uit de geschiedenis van de stad, gekruid met een vleugje adellijk parfum: ontdek ze met de haren in de wind !

De hoog adellijke familie Arenberg was ruim een eeuw geleden de grootste grondbezitter in België. Een belangrijke kern van hun gebied bevond zich in Heverlee, intussen gefusioneerd met Leuven. In deze fietstocht van circa 12 kilometer op Leuvens grondgebied maken we kennis met verschillende elementen van hun invloed op de regio. Natuurlijk fietsen we langs het kasteel in Heverlee en verkennen we het kasteeldomein. Maar evenzeer houden we halt bij universitaire gebouwen in de binnenstad die naar Arenberg verwijzen en fietsen we een stukje door hun voormalig jachtterrein, de bossen ten zuiden van Leuven. We komen door straten en dreven die naar de familie genoemd zijn en ontdekken minder gekende monumenten. Een gids geeft op verschillende plaatsen toelichting, zodat je een goed totaalbeeld krijgt van de betekenis van de Arenbergs voor Leuven en omgeving.

Wil je al even kennis maken met deze familie voordat het grote startschot van het Arenbergfestival (najaar 2018) wordt gegeven ? Dan is dit jouw kans !
Duur: ruim 2 uren. Lengte: ca. 12 km.

Geschikt voor iedereen met normale conditie.

Een goede stadsfiets volstaat. We vertrekken in centrum Leuven (Mgr. Ladeuzeplein) en eindigen bij op het stationsplein van Heverlee.

 

Individuele deelnemers kunnen mee op zondag 12 augustus, 15-17:30 uur. Tickets kosten 6 euro en koop je bij het vertrek op het Ladeuzeplein.

Om praktische redenen vragen we vooraf te reserveren: leuvenplus@gmail.com of tel. 0460 97 85 66.

 

Opgelet : de eerder aangekondigde fietstochten op 11 augustus en op 12 augustus om 10u. zijn intussen volgeboekt.